86. Karitász egyperces

Hát nem lángolt a szívünk, amikor beszélt hozzánk az úton, és feltárta előttünk az Írásokat?«”  (Lk 24,32)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

            Életünk nem céltalan kóborlás, hanem zarándokút, hiszen ahogy az Úr maga mondta Tamás apostolnak, úgy nekünk is mondja, hogy „Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet” (Jn 14,5). Mégis gyakran járjuk lógó orral életünk útját, mint az emmauszi tanítványok. De ha lelkünk elfárad, akkor hogyan tudunk testvéreink, felebarátaink segítői lenni? Hogyan töltjük be hivatásunkat a karitászban, ha nekünk sincs lendületünk, nem tüzes a lelkünk.

Bizony be kell valljuk, hogy mi magunk is rászorulók vagyunk, rászorulók Isten kegyelmére, egymás segítségére, az egymással való közösségre. Csak akkor tudunk másokat az emmauszi úton kísérni, ami Jézushoz vezet, ha mi is azon járunk. Jézushoz vezet életünk útja a mennyei házba és fel fogjuk Őt ott ismerni, ahogy a tanítványok felismerték Őt a kenyértörésben.

Mi akkor leszünk tüzes lelkű tanítványok, ha úgy szegődünk a hozzánk fordulókhoz, a rászorulókhoz, az egyház szegényeihez, ahogy az Úr mellénk. Ahogy Jézus rávezette az úton levő tanítványokat, hogy Isten országát, Isten útját keressék, ugyanígy tudjuk mi is szolgálatunkkal, jelenlétünkkel, szolidarítás-vállalásunkkal, imádságunkkal életkedvet, lelkesedést, motivációt nyújtani, reményt és hitet adni azoknak, akik ezeket elveszítették.

Ha ezt megtesszük, akkor nem csak nekünk fog lángolni a lelkünk, hanem nekik is és ahogy mi is felismerjük Jézust a szentmisében, a kenyértörésben, az Oltáriszentségben, úgy fogjuk tudni mi is a rászorulókat Istenhez vezetni az Egyházban.

Mindezt úgy, hogy nemhogy sérül a szabad akarat, hanem éppenséggel aktiválódik mindaz, ami bennünk van. Böjte Csaba testvér buzdít minket arra, hogy „szeressük ki másokból a jót”. Isten is ezt teszi velünk, Jézusban nem tartott vissza semmit önmagából, kiüresítette isteni személyét, nem sajnált semmi fáradságot, áldozatot miértünk, elment a végsőkig.

Az a karitászos lelkület lényege, hogy mi se sajnáljunk semmilyen fáradságot, áldozathozatalt a ránk bízottak legfőbb javáért, üdvösségükért, hogy egykor mind együtt érjünk célba a mennyei hazába, ahol Isten majd mindenki szeméről letöröl minden könnyet.

Ez a végcél, a beteljesedés, amiért érdemes élni, hiszen Ő maga az Élet, az örök boldogság! Járjuk hát az Úrral és a Boldogságos Szűzanyával a mi zarándokutunkat, egymással egységben, közösségben, boldogan, lelki örömben!

Hirdetések:

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban szeptember 16-án szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Folyamatban vannak a központi segélyprogramok, melyek minden rászorulónak elérhetők a plébániák karitászcsoportjain kersztül: LAK6, pelenka, gyógyszer, kályha program.

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkozpont.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: