A Szent Erzsébet Karitász Központ

A karitász munka célja és lényege, hogy testvéreinket, felebarátainkat, embertárasainkat az üdvösségre segítsük és tanúságot tegyünk Isten szeretetéről a világban. Ez ugyan minden keresztény hivatása és vállalása a keresztségben és a bérmálásban, de nekünk, karitász munkatársaknak közvetlen módon, a tevékeny szeretet eszközrendszere és cselekedeti által van lehetőségünk ennek az általános küldetésnek a betöltésére. 

A Szent Erzsébet Karitász Központ tevékenységét az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye területén az egyház hierarchikus egységében, a felelős lelkipásztorokkal, plébános és kormányzó atyákkal egységben, az ő áldásukkal végzi, a plébániai karitász csoportokkal együtt.

Célunk, hogy mi is ott segítsünk, ahol a nehézségek, bajok adódnak, mégpedig a helyi karitász csoportokon keresztül, hiszen ők ismerik a problémák részleteit, ők tudják felmérni a szükséget, ők tudják a rászorulókat az Egyház közösségébe bevonni, ők tudják a segítség felhasználását követni, biztosítani azt, hogy a tárgyi, vagy szolgálattal végzett segítség valóban célt érjen.

A helyi karitászcsoportnak van rálátása a bajba jutottakra, ők tudják az utánkövetést és utógondozást végezni. Erre nagy szükség van, mert többek között ez az alapja annak, hogy a segítségnyújtás valóban hatékony legyen, hogy a segélyezettek ne kerüljenek újra bajba, ugyanabba probléma körbe.

Munkánkkal tanúságot akarunk tenni Isten szeretetéről, ezáltal missziós, evangelizációs szolgálatot végzünk, hitelesítjük az egyház szolgálatát.

Az Egyházmegyénk plébánián több, mint 1500 önkéntes vállal karitász szolgálatot, aki érez magában indítást arra, hogy csatlakozzon, keresse meg a helyi plébániai karitász csoportot vagy a plébános atyát.

Munkánk legfőbb irányai:

-a plébániai karitász csoportok tevékenységét segítjük, munkájukat összehangoljuk,

-az önkéntesek lelki és szakmai képzését biztosítjuk,

-a plébánosok, lelkipásztorok atyák szolgálatában állunk,

-a Katolikus Karitásszal (országos karitász szervezet) együttműködve – szervezünk segélyakciókat,

-fenntartjuk a Szenvedélybeteg-segítő Lelki Központ intézményét és segítjük munkáját és az együttműködést a Katolikus Alkoholmentő Szolgálattal,

-együttműködünk a társegyházak segélyszervezeteivel és világi segélyszervezetekkel,

-együttműködünk az önkormányzatokkal, különösen a családsegítő és gyermek-, ifjúságvédelmi intézményekkel.

Általános programjaink:

-Lakhatást segítő, megtartó program.

-Beiskolázási segély program.

-Pelenka segély program.

-Szent Erzsébet kenyere akció.

-Gyermekek, családok ingyenes kulturális programokhoz való segítése.

-Élelmiszer-támogatás, közös gyűjtés a karitászcsoportokkal, központi beszerzés és a Katolikus Karitásszal való együttműködés útján

-Gyógyszerekkel-, Béres cseppel, valamint orvosi eszközökkel való támogatás.

-Öngondoskodást segítő közösségi program családoknak.

-Gyermekek, családok táborozásának segítése.

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ