119. A munka szent tevékenység

„Jézus azt mondta nekik: „Atyám mindmáig munkálkodik, azért én is munkálkodom.” (Jn 5,17)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

A munka szent tevékenység, mert szent az Isten és mindaz szent, amit Ő művel. Munkája volt a teremtés, és ez folytatódik a világ gondviselő irányításával, fenntartásával. Ő mindig munkálkodik, ahogy az Úr mondta. Dolgozik értünk és bennünk Szentlelkével. Munkálkodik, hogy beteljesüljön mindaz, ami a teremtés és az élet végső célja: „hogy Isten legyen minden mindenben” (1 Kor 15,28b).

Munkálkodik, hogy a gonosz lélek, a romboló, ellenálló, összezavaró, rágalmazó ne jusson végső hatalomra. Akkor is munkálkodik, amikor ébren vagyunk, amikor mi is vele munkálkodunk, de akkor is, amikor pihenünk. Végső soron Ő viszi győzelemre a saját művét, amibe minket társául hív és fogad. Lehetőséget kaptunk, hogy Isten országát vele építsük és lehetőséget kaptunk, hogy ezen munka sikerében, a győzelemben is részt kapjunk.

Mindazok, akik a hit-remény-szeretet egységében, az Isteni erényekben kibontakoznak, egyre inkább, egyre szorosabb közösségben lesznek Istennel. Példaképeink és előfutáraink a szentek mind ezen az úton, Isten útján jártak.

Isten annyira megbecsüli a munkát, a szolgálatot, hogy ilyen közegbe helyezte be magát az Üdvözítőt is. Az ács, mint családfő, munkájával gondoskodott családjáról, a rábízottakról, a boldogságos Szűzanyáról és magáról Isten Fiáról, akinek nevelő atyja volt. Nem egyedül tette ezt Szent József, hanem Isten Lelkének erejével. Így és csak így tudta véghez vinni a maga művét, ami valójában Isten műve vele és általa. Isten nekünk is segít a munkánkban.

Mi is munkálkodjunk így, bárhol, bármilyen helyzetben is élunk! Isten ugyanis mindent tud és lát, és semmi nem történik az Ő akarata, engedélye nélkül. Tehát ott bontakozzunk ki, ahová a gondviselés helyezett minket! A kibontakozás lényeges része, hogy szabad akaratunkat használva a jóra, keressük és találjuk meg Isten szándékát és járjunk, dolgozzunk vele!

Alakítsuk bátran a körülményeinket úgy, hogy minél hatékonyabb legyen a munkánk! Dolgozzunk szabadon, belső akarattal, ne kényszerből! A szabadságunk határa az, hogy addig tart, amíg saját magunk és a másik ember kárára, lelki és testi kárára nincsen a tevékenységünk. A munka és a szolgálat lényege, hogy mindig a Teremtő szándéka szerint működjünk. A cél a szeretet végső győzelme, az örök boldogság és a béke.

Minden tevékenységünk akkor és addig értékes, addig jó, amíg ezt a célt, a szeretet szolgálja. Karitász munkánkkal is erről teszünk tanúságot, erre adunk példát, amikor áldozattal, fáradságos munkával dolgozunk másokért. Szent szolgálat ez, szent emberek példáját követjük. Elsősorban az Úr példáját, azután Szent Józsefét és minden szenttét. Édesanyánk munkája kiemelt a szeretet győzelmében. Isten éltessen minden édesanyát ezen szent szolgálatuk miatt! Anyák napjának ünnepe és Munkás Szent József ünnepe minden évben közel van egymáshoz – nem véletlenül. Az anyai szeretet, és családért munkálkodó édesapa gondossága megjeleníti és beteljesíti a szeretetet a világban. Mária az Egyház anyja és Szent József az Anyaszentegyház védőszentje.

Ne felejtsük azonban, hogy bennünk és általunk az Isten munkálkodik. „Hálát adok neked mindenkor, mert te munkálkodsz. Nevedben reménykedem, mert jó vagy híveidhez.” (Zsolt 52,11)

Hirdetések:

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban május 12-én 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu , Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ | Facebook

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya minden első hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitászosokért. A következő alkalom május 3-án lesz.

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: