117. Irgalmas lelkek

,A lelkeket, akik kimondhatatlan irgalmasságomat tisztelni fogják, megvédem életükben és főleg haláluk óráján, mint saját dicsőségemet.”  (Isteni irgalmasság kilenced hetedik nap imaverse)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Az Irgalmasság kilenced hetedik napján kinyilvánul a Mennyei Atya öröme mindazokban, akik az Ő legnagyobb tulajdonságát, irgalmasságát tisztelik. Az irgalmasság nem csak az Atyánál múlja felül az igazságot (úgy hogy az nem sérül), hanem a mi karitász szolgálatunk alapja és ereje is ez.

Mi nem méricskélünk, nem bíráskodunk, hanem az irgalmasság cselekedeteit visszük végbe, amikor a rászorulóknak, a hozzánk fordulóknak segítséget nyújtunk. Az igazság szerint járunk el, amikor irgalmasságot cselekszünk, mert Isten az Igazság és Irgalom együtt. Éppen ezért, az Ő képviseltében járva, alapkövetelmény számunkra, hogy ezzel a küldetéstudattal – háttérbe szorítva a mi saját véleményünket, szimpátiánkat, vagy akár esetleges ellenérzésünket – következetesen, igazságosan és főleg szeretetteljesen, személyesn törődjünk testvéreinkkel, felebarátainkkal. Emellett igazságosan is, beosztva erőforrásainkt, hiszen gazdálkodnunk is kell az anyagi, az elmúló javakkal.

Nem is olyan könnyű feladat ez, mert egyrészt mi magunk is megosztottak, érzelmesek, egyéniségek vagyunk és van egy-egy helyzetről véleményünk. A hozzánk forduló, bajba jutottakat ki lehetne oktatni, lekezelni, okoskodni nekik, hogy hogyan kellett volna elkerüljék a bajt – de mindezt nem tesszük. Nem tesszük, mert nem vagynk bírái senkinek. Sose felejtsük el Szent Jakab apostol tanítását: „Egy törvényhozó és bíró van, az, aki megmenthet és elveszíthet. Te pedig ki vagy, hogy felebarátodat megítéled?” (Jak 4,12)

Véleményünk lehet és kell is, hogy legyen, hogy tapasztalatainkból fakadó tanácsainkkal, szelíden segíthessük a nehéz sorsúakat, de sose legyünk kioktatók. A küldetésünk felülírja a magán véleményünket, ugyanis mi közösségben, az Egyház közösségében, azaz az Úr nevében cselekszünk. Ha pedig az Ő nevében és Neki szolgálunk, akkor Ő maga vezérel minket a Lelke által. Hagyjuk, hogy átjárjon minket a Szentlélek, Aki ott fúj, ahol akar, a mi feladatunk pedig az, hogy felfogjuk kegyelmeit, elteljünk vele és az Ő tüzével átitatott lélekkel vigyük végbe küldetésünket nagy türelemmel és hozzáértéssel!

A rászorulókkal is közösségben vagyunk, mert azt akarjuk, hogy ők is szeressék, tiszteljék és dicsőítség az Istent. Szolidarítás-vállalásunkból fakad bennük a megtérés csírája, ami mindenkiben benne van. Jószavainkkal, gesztusainbkkal, szeretetteljes hozzáállásunkkal, áldozathozatalunkkal megindíthajuk mindenkiben a felismerést, hogy Isten jó és szeret minden embert, őket személyesen is, és nem hagyja el őket soha. Ez a viselkedés visszahat ránk is, mi is megerősödünk tőle a hitben és szeretetben.

Boldogok lehetünk, hogy Isten irgalmasságának követei vagyunk. Rólunk és mindazokról szól Szent Fausztina nővér jegyzete, akik Isten irgalmasságát tisztelik: Ôk irgalmas szívem élő tükörképei. Ezek a lelkek jövő életükben különleges fénnyel fognak sugározni… Isten erejével megerősödött lelkek ezek, bátran haladnak előre minden szenvedésben és megpróbáltatásban, bízva irgalmasságodban. Ezek a lelkek egyesültek Jézussal, és vállukon hordják az egész emberiséget… Ezek a lelkek olyanok, mint egy élő Evangélium. Kezük telve az irgalmasság tetteivel. Örömmel telt lelkük az irgalmasság dalát énekli a Mindenhatónak.

És az ígéret számunkra: „Közülük egy sem hull a pokol tüzébe. Haláluk óráján mindegyiküket magam részesítem különös védelmemben. Nem sújtja őket szigorú ítéleted, mert haláluk óráján a Te irgalmad öleli át őket.”

„Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak.” (Mt 5,7)  Ez a mi jövőképünk, célunk és életünk Krisztusban, amit senki sem vehet el tőlünk.

Hirdetések:

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban április 28-án 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu , Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ | Facebook

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya minden első hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitászosokért. A következő alkalom kivételesen május 3-án lesz, mert az első hétfő húsvéthétfő. Reméljük, hogy a járványügyi korlátozások addigra már nem lesznek szükségesek!

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: