50.Karitász egyperces

Ennek és csak ennek van értelme, hiszen minden elmúlik, csak a Szeretet és a művei nem…

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

            Amikor szentáldozáshoz járulunk, Krisztus testét és vérét vesszük magunkhoz, azaz eltelünk Vele, Aki az Igazság és az Örök Élet. A Vele való teljes közösség biztosíték számunkra, hogy az egyetlen Igaz és Jó Úton járunk, Aki szintén Ő maga. A Krisztussal való egység az alapja keresztény katolikus küldetésünknek, ahol a szeretet terheit visszük Jézussal és Jézusért az áldozathozatalban, az éberségben, a szívből való önzetlen szeretetcselekedetekben.

Ennek és csak ennek van értelme, hiszen minden elmúlik, csak a Szeretet és a művei nem (vö. II. vatikáni Zsinati dokumentum). Az Úr megmutatta, hogy emberfeletti nehéz a szeretet és az igazság útja, amikor Ő maga járta végig a keresztutat értünk. A nehézségek ellenére mégis azt tanítja, hogy Vele könnyű és örömmel teli a teher: „Az én igám édes, és az én terhem könnyű” Mt 11,30.

A szeretet titka az, hogy ami nehéz, az lehet mégis könnyű, a szeretet titka az, hogy a fájdalom, a szenvedés is lehet boldogság és öröm – de mindezek csak az Úrban, sehogy másként. Ellenőrzési pont az életünkben, hogy amikor szenvedünk, ha fáradunk, ha erőt kell vennünk magunkon, ha „rá kell tennünk egy lapáttal”, ha áldozatot kell hoznunk másokért, akkor tudunk-e örülni, tudunk-e mégis boldogok lenni. Ami túlvisz minket a kényelmi zónánkon, az már hitből, reményből és szeretetből fakad. És éppen ezek az isteni erények, mert ezek kapcsolnak össze Vele. Azért tesszük meg, mert bízunk, remélünk az Úrban, abban, hogy Ő minden jótettet, szenvedést kiegészít és teljessé tesz és minden fáradozásunkat jóvégre viszi.

Mennél nagyobb a hitünk, mennél nagyobb a bizalmunk a Gondviselő Istenben, annál nagyobb áldozatokat tudunk hozni, egyre növekvő belső örömmel. Ezáltal pedig még szorosabb és még erősebb lesz az egység Vele. Az ember mindenképpen elfárad, de nem mindegy, hogy miben. A fércmunkában, a félszívvel végzett, lélektelen munkában ugyanúgy elfárad az ember, mint a jóban. Használjuk ki az időt, amíg tevékenyen szerethetünk, amíg megtehetjük azt, amire a Lélek indít minket! Legyünk tüzes lelkűek, hiszen az Úrnak szolgálunk! (vö. Rom 12,11) Így már a földön megtapasztaljuk Mennyország előízét, amire az Úr buzdít: „Ízleljétek és lássátok, hogy milyen édes az Úr, boldog az az ember ki Őbenne bízik.” Zsolt 33,9.

Hirdetések:

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban október 16-án szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         A november 9-i lelkinapra lehet már jelentkezni a karitász csoportok vezetőinél.

·         Karitász Lelkiségi Hittan következő alkalma november 11-én hétfőn 16.30 órakor lesz a Szent Kinga Otthonban, Budapest, V. ker. Egyetem tér 5. I. em. (lift van), kapucsengő: 10.

·         Október 6-án a Duna Tv Katolikus Krónika című műsorában volt a Dél-Pesti Régióba tartozó karitászcsoportok egy részének munkájáról egy összeállítás. Itt letölthető: https://wetransfer.com/downloads/31ee7c54d04abdba3cbdc40b6bc0a90c20191008082020/e61533ade85e4c0a3094bccafc7abc5120191008082020/ff7e1d

Az egész műsor itt látható: a 16. perctől lesz a karitász rész.

https://mediaklikk.hu/video/katolikus-kronika-2019-10-06-i-adas/?fbclid=IwAR0BvuDJNpn5tw11LWjTxhDKSaXwAttd4nX2GtyEK6q50x5V6xFiJBpS040

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitászigazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkozpont.hu

Categories: