Igazgatói bemutatkozás

Szeretettel közöljük Marik Gergely bemutatkozását, aki immár egy éve karitászigazgató a Szent Erzsébet Karitász Központban.  

Marik Gergely vagyok, 2023. szeptember 1-jével bízott meg Erdő Péter bíboros úr a főegyházmegyei Szent Erzsébet Karitász Központ vezetésével.

1975-ben születtem, nős vagyok, három, immár felnőtt korú gyermek édesapja, családommal Szentendrén élünk.  

Sokféle területen dolgoztam korábban, eredetileg pedagógus, nyelvtanár vagyok, de megtapasztaltam az üzleti világot is ingatlan és szállodaüzemeltetőként, vagy az Egmont Hungary könyvkiadónál, ahol évekig ügyvezető voltam.

Ugyanakkor mindig elsődleges fontosságú volt számomra az Egyházhoz való kapcsolódás is. Családommal mindig igyekeztünk jelen lenni egyházközségünk életében, 2012 és 2018 között pedig az Emmánuel Közösség magyarországi felelősei is voltunk feleségemmel.

Nagy öröm számomra, hogy immár évek óta tevékeny részese tudok lenni az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye életének, és hogy Erdő Péter bíboros, érsek atya bizalmából többféle feladatra is megbízást kaptam.

Életem egyik kiemelkedő élménye a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezésében és lebonyolításában való részvétel, amit már 2017-től – amikor az előkészületek megkezdődtek – a szervezőiroda koordinátoraként végeztem Mohos Gábor és Fábry Kornél püspök atyákkal. Az én feladatom volt a sok és szerteágazó munkafolyamat összehangolása, hogy minden a terv szerint történjen. Ez rengeteg munkával és erőfeszítéssel járt, sok problémát kellett megoldani, de büszkén és hálásan gondolok vissza, ahogy a Szentatya két látogatásának felemelő pillanataira is, amelyeknek koordinálásában szintén részt vettem. A szervezői munkáért 2022-ben pápai elismerésben is részesültem.

Feladatom a Főegyházmegye Szent Máté Ingatlanüzemeltetési Központjának a vezetése is 2021 óta, amelynek célkitűzése, hogy a hozzánk tartozó ingatlanokat hatékonyan, az épületekben rejlő lehetőségeket kihasználva hasznosítsuk az egyházmegye különféle szervezeteinek, szolgálatainak céljára. 

Szeretek úgy gondolni Egyházunk különböző közösségeire és szervezeteire, mint egy nagy, egységes testvéri közösségre, így a Szent Erzsébet Karitász Központhoz való kinevezésemkor sem éreztem, hogy idegen területre kerültem. Öröm számomra, hogy az Egyház szociális tanításának megvalósulásáért tevékenykedhetek, nehéz sorsú testvéreinkért, hisz hatalmas szükség van az irgalmas, előítéletek nélküli odafordulásra a mai világban, amikor oly sokan élnek elszigeteltségben.

A Katolikus Karitászban számomra mindkét szó egyformán fontos. Úgy gondolom, hogy a Karitász az ima és az Egyházhoz való hűség nélkül csupán segélyszervezet lenne, aktív, segítő tevékenység nélkül pedig csak imacsoport. Azon szeretnék dolgozni, hogy a segítő szolgálat és a lelkiség egymást erősítve gyarapítsa közösségünket, hogy így mind hatékonyabban tudjuk valódi krisztusi szeretettel szolgálni szegény testvéreinket.

Categories: