Plébániai karitász tábort szervezett a rákoscsabai karitász közösség, szeretettel osztjuk meg Dudásné Fekete Imelda karitász tagunk beszámolóját.

A plébániai karitász csoport táborában részt vettek a karitász feladatainak ellátásában részt vevő családok, valamint azok a nagycsaládosok is, akik valamilyen formában a karitász tevékenységen keresztül támogatásban részesülnek. Így a tábor során alkalom nyílt egymás jobb megismerésére a közös élmények, a tábor mindennapjai és a kirándulások során.

A tábor színhelyéül a Kelet-Mecsekben található Bakancsos Vendégházat választottuk. A Mecseknádasdi Önkormányzat kezelésében lévő vendégház ideális táborhelynek bizonyult. A házban található két, egyenként 18 ágyas szobában, valamint egy 6 ágyas kis szobában minden résztvevő megfelelő szálláshelyet találhatott magának. A házhoz tágas, füves kert tartozik, ahol labdázni, tollasozni lehetett. A ház oldalához épített, fedett terasz adott helyet az étkezéseknek és a közös játékoknak, beszélgetéseknek. A házban rendelkezésre áll egy tágas, belső ebédlő is, hűvös, esős idő esetén használhattuk közösségi térként.

A környék valóságos kincsestára a látnivalóknak, így igyekeztünk az időt a lehető legjobban kihasználni. A megérkezés napján a családok elfoglalták a szálleshelyeiket, bevásárolták a még hiányzó élelmiszereket, és délután hosszú sétán ismerkedtünk Mecseknádasd látnivalóival.  Felmásztunk  a település fölé magasodó dombra, ahol az ősi mecseknádasdi vár romjai mellett egy újonnan épült kilátó is található. Ezután meglátogattuk a temető közepén, szintén dombon álló Kálváriát is. A második napon a hűvös, esős időre ébredtünk. A délelőttöt ezért a nagy ebédlőben társasjátékkal, beszélgetéssel töltöttük. Ebéd után szerencsére elállt az eső, így felkerekedtünk, hogy felkeressük a közelben fekvő Pécsvárad látnivalóit. Elsőként a Bencés Apátság és vár épületeit és kiállításait néztük meg. Ezután meglátogattuk a szomszédos dombra épült Nagyboldogasszony templomot, és a körülötte álló barokk szoborcsoportot. Hazafelé pedig betértünk Zengővárkonyba, ahol megnéztük a Tojásmúzeumot és a Tájházat.

A harmadik napon Szigetvárra autóztunk. A nap nagy részét kitöltötte a szépen felújított Vár megtekintése. A történelmi kiállítások mellett interaktív jatszóházban ismerkedhettünk meg a korabeli ruhákkal, fegyverekkel, valamint érdekes haditechnikai bemutatón vehettünk részt. A nagy hőségben eltikkadt társaság délután a szigetvari strandfürdőben pihenhette ki az élményekben gazdag nap fáradalmait.

A negyedik napon kirándulni mentünk. Óbánya es Kisújbánya között végigjártuk az Obányai-patak festői völgyét. Megcsodálhattuk a Pisztrángos tavat, a Csepegő sziklát es a Ferde vízesést is. A turistaút végig a patak mellett kanyarog, így a gyerekek szamara bőségesen adódott alkalom, hogy a nyári melegben pancsoljanak.

A pénteki napon ellátogattunk a Pécs közelében található Mecsextrém Kalandparkba. A kedvezményes, csoportos jegy megvásárlásával minden játékot korlátlanul igénybe vehettünk, így a záróra még a parkban talált bennünket.

A legnépszerűbb az erdei bobpálya volt, de nagyon sok időt töltöttünk az Alpesi kötélparkban, a Hófánk csúszdán. A lézeres lőszimulátor segítségével kipróbálhattuk céllövő képességeinket is.

Szombaton Siklósra autóztunk. Útközben megálltunk Máriagyűdön is. A kegytemplomban meghallgathattuk a helyi idegenvezető előadását a kegyhely történetéről, a templom és a környék nevezetességeiről. Végigjártuk a templom környékén kialakított zarándokközpontot, és a nyári hőségben kézműves fagylalttal hűsítettük magunkat. Siklóson a város közepén található várat kerestük fel, amely a népszerű Tenkes kapitánya sorozatnak köszönhetően mar sokak szamara ismerős volt. A kiállítás megtekintése során a gyerekek kézbe vehették a történelmi fegyverek élethű másolatait, es beöltözhettek korabeli viseletbe is.

Vasárnap véget ért a tábor. Délelőtt közös szentmisén vettünk részt Mecseknádasd templomában, majd megnézhettük a szállásunk szomszédságában található kis kápolnát is. Ebéd után búcsút mondtunk a Bakancsos Vendégháznak.

Néhány család hazafelé még ellátogatott a bátai Szent Vér kegytemplomba is, amelynek épp aznap volt a búcsúja.

Categories: