Karitásztábor az újpalotai Boldog Salkaházi Sára plébánián

Kapronczai Gabriella,

az újpalotai Szent Pio karitászcsoport vezetőjének írása:

Az Újpalotai Boldog Salkaházi Sára plébánia a fiatal plébániák közé tartozik. Szentelése 2008 karácsonyán történt meg, A plébánosi feladatokat a kezdetektől fogva ellátó Repcsik Gyula atya mindig központi kérdésnek tartotta a gyermekekkel való foglalkozást, ezért már a templom felszentelését követő nyáron, 2009-ben hitoktatók bevonásával megszervezte a templomba járó gyermekek és társaik számára az egy hetes hittanos tábort. Így 2023-ban már a 15. tábort tartottuk. Míg az első években csak néhány gyermek vett részt, mára ez a szám már 48-ra emelkedett.

Az idei már a második olyan táborozás volt, amelyet a plébánia Szent Pió karitászcsoportja és plébános atya közösen benyújtott pályázata alapján az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ támogatott.

A táborra 2023. június 26. és 30. között került sor. Gyula atyát a táborozás sikeres lebonyolításában 2 hitoktató és 6 nagyobb ministráns, valamint egy papnövendék is segítette. A táborozáson résztvevő gyermekek között jelentős számban vettek részt olyanok, akik családját a plébánia karitászcsoportja rendszeresen segíti élelmiszercsomagokkal, beiskolázási támogatással, illetve egyéb eseti juttatásokkal.

A tábor témája a XX.-XXI. század Szentatyáinak megismerése volt, amely aktualitását Ferenc pápa magyarországi látogatása jelentette. A gyerekek minden nap megismerkedtek az utolsó 5 (VI. Pál, I. János Pál, Szent II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc) pápa közül 1-1 életútjával, tanításaival. Ferenc pápa életútjának ismertetése során karitászcsoportunk tagjai élménybeszámolót tartottak a Rózsák terei találkozóról, valamint beszéltek a Szentatyának a szegények felé történő fordulásról szóló tanításáról. A gyerekek külön ismereteket szereztek a papi rend felépítéséről, a pápaválasztás menetéről.

Természetesen nem maradhattak el a kirándulások, játékok sem. A tábor folyamán kirándulást tettek Pilisborosjenőre, ahol megnézték az egri vár másolatát (itt forgatták annak idején az Egri Csillagok c. filmet). Ellátogattak Visegrádra, ahol a palotát nézték meg, majd részt vettek egy Mátyás király korabeli vásáron is, végül a bobpálya izgalmai várták a gyerekeket. Egyik nap a Magyar Zene Házában tettek látogatást, ahol különösen a magyar zene történetét bemutató állandó kiállítás ragadta meg a gyermekek figyelmét. A kiállítás megtekintésekor minden kiállított tárgyat megfoghattak, a hangszereket kipróbálhatták, ezt nagyon élvezték. A karitász támogatás segítségével eljuthattak a IV. kerületben található Tarzan Parkba, ahol fáradtra ugrálhatták magukat a különféle szabadtéri játékokon.

A táborozás – a szokásoknak megfelelően – palacsintázással zárult. Hagyomány, hogy a plébánia idősebb hívei, illetve a szülők az utolsó napra palacsintát sütnek. Mindegyik gyereknek jutott bőven, sőt még némi hazavitelre is sor kerülhetett. Ebből is látható, hogy a templom közössége mennyire szívén viseli a gyermekek örömteli táborozását.”

Categories: