„Vár a nyár!”

Karitásztáborok az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében

Szent Erzsébet Karitász Központunk „Vár a nyár!” elnevezésű pályázatának támogatásával már zajlanak az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye területén a karitásztáborok. A Sashalmi Krisztus Király Plébánia katekétája Szőke Györgyi táborvezető elküldte részünkre egyedi tematikájú táboruk napirendjét. A néphagyományos és kulturális hittantábor minden napja egy-egy mottó köré szerveződött. A népi kultúra, a táncok megismertetésében segítségükre volt Varga Levente a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium díjazott diákja. Alábbiakban a július 3. és 8. közötti tartalmas időszak menetrendje:

-Hétfő: Kaland napján Istenben gazdagodni.

Az indulás reggelén a sashalmi templomban szentmisén vettünk részt, majd a Keleti Pályaudvarról indultunk Miskolcra. Itt a városnézés után (Deszkatemplom, Mancs-szobor, Nagyboldogasszony templom) busszal mentünk tovább a Karitász Központ által rendelkezésre bocsátott szálláshelyünkre Miskolctapolcára. Délutánunk, esténk is tartalmasan telt: a táborszabályok ismertetése után vacsora, népi játékok, népi ének hallgatása, ping-pong, csocsóbajnokság, kártya, szabad program, és a kápolnában hálaadás.

-Kedd: Az alkotás napján engedelmesség helyett alkalmazkodni…

Torna, majd a szentmise, és a reggeli után újra Miskolcra buszoztunk a Kisvonathoz, onnan Lillafüredre kirándultunk. Utána ebéd a Tusculanum étteremben. Barlangfürdőzés, majd vacsora. Népviseletek bemutatása, „ördög útja” körtánc, újra szabadprogram, és hálaadás a kápolnában.

-Szerda: Nekivágni a nagyvilágnak!

Torna, szentmise, reggeli, kézműveskedés. Ezek után látogattunk Miskolcra a Színház Múzeum előadására, majd kreatív foglalkozás, drámajátékokkal. Később állatkerti séta, ebéd, bobozás, szabadprogram, társasjáték. Lelki beszélgetés és hálaadás.

-Csütörtök: A barát személyes kincs

Torna és reggeli. A Miskolctapolcai Arborétum és a Jézus Szíve Sziklatemplomhoz gyalogtúra, utána a 11 órai szentmise. Ebéd, játszótér, és számháború, később barlangfürdőzés. Népi ének tanulás, néptánc, ping-pong bajnokság és társasozás. Szövés, karkötő készítés, vacsora, szabadprogram, kápolnában esti ima után elcsendesedtünk.

-Péntek: A hagyományőrzők napján megtanulunk adni a másiknak

Torna. Szentmise, reggeli. Néphagyományos Kulturális „csomag” néptánc tanítással, szőttesek bemutatása. Később bobozás, ebéd, játék a parkban, és újra barlangfürdőzés! Vetélkedő után saját imát, köszönetet mondtunk vagy hálát írtunk az eltelt időszakért.

-Szombat: A közösség születése szeretetben összekovácsolt csapat

Torna, reggeli, vetélkedő. Elutazásra felkészülés: hideg úticsomag elkészítése, szobaszemle, pakolás, takarítás. …és délután 16 órakor már újra a Sashalmi Krisztus király templomnál voltunk.

Köszönjük, hogy egészségünkre a velünk táborozó védőnő vigyázott!

Miskolctapolca, Szent Erzsébet Karitász Villa

Categories: