125. Jézus Szíve kegyelem oltára

„A vidám szív derűssé teszi az arcot is, a szív bánata megöl minden életkedvet.” (Péld 15,13)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Pénteken, Jézus Szent Szíve főünnepén arról kérdezett 9 éves Bernát kisfiam, hogy miért fontos a szív. A Magyar Katolikus Rádió a Városmajori Jézus Szíve plébániáról közvetítette a szentmisét, éppen a templombúcsú napján, azt hallgattuk a reggeli dugóban, iskolába menet. Nem az érdekelte, hogy biológiailag mit jelent az életfontosságú szerv, többre gondolt, hiszen sok Jézus Szíves szobrot, képett láttunk már. A Pálos Rend együtt is ábrázolja Jézus és Mária szívét összefonódva töviskoszorúval.

A szív egyike azon ősszavaknak, melyek szinte minden kultúrában szimbolizálja, mint a bölcsesség, akarat, cselekvés, lelkiismeret forrását. Tehát, teljes valónk, testi és lelki, az értelemi és érzelemi életünk meghatározója evilágban, a túlvilág irányába mutatva. Szívünk az imádság helye, a másik emberhez és Istenhez való viszonyunk kiinduló alapja. Az Úr Jézus ezért is beszélt többször a szívről és ezért is indult el a Szent Szív tisztelete, mely ebben az ünnepben, a templom titulusokban és a litániában is megnyilvánul.

Az ember tud szívből szeretni és gyűlölni, tud szívélyes és szívtelen lenni, szívesen tenni valamit, áldozatot hozni. Az emmauszi tanítványok szíve is lángolt, amikor a melléjük szegődött idegen beszélt nekik és kifejtette az Írásokat, melyben éppen önmagáról beszélt. Jézus maga volt az az idegen, akit a kenyértörésben ismertek fel. (vö. Lk 24). De Jézus figyelmeztet is, hogy „belülről, az emberek szívéből erednek a gonosz gondolatok, házasságtörések, lopások, gyilkosságok” (Mk 7,21).

A gyermeki lélek könnyebben fogadja el és érez rá a láthatatlan, bár létező világ titkaira, azonosul velük és követi az Isten kinyilatkozatására épülő tanítást. Könnyebben engedelmes az Úrnak és az Ő Egyházának. Jézus azt akarja, hogy mi is legyünk gyermekek, Isten gyermekei, bízzunk benne, higyjünk neki, kövessük Őt. Ő megad mindent nekünk, hogy kitartsunk mellette, hogy hűségesek maradjunk hozzá és tanításához és hogy jóvégre vigyük mindazt, amit Ő megkezdett bennünk, a vágyat a szépre, a jóra beteljesíti.

Aki vállalja a karitász munkát, az a Szentlélektől való indításra tette, aki az ajándékaival eltölt minket, hogy beteljesítsük a küldetésünket. A bölcsesség, értelem, tudomány, lelkierő, jótanács, jámborság, úrfélelem ajándékát befogadva képesek vagyunk mindezekre, melyekre viszont ezek nélkül, csak a mi emberi képességeinkre, akaratunkra hagyatkozva biztosan nem lennénk képesek.

Éppen ezért kérjük, hogy Jézus Szíve legyen a mi szívünk királya és középpontja, hogy ténylegesen tegye teljesse mindazt a jót, amit megkezdett bennünk!

Hirdetések:

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban június 23-án 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu , Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ | Facebook

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya minden első hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitászosokért. A következő alkalom július 5-én lesz.

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Iroda: 1035 Budapest, Kórház utca 37.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: