118. Fiatal lelkek vagyunk

„Ó, ifjak, lányok, gyermekek, az angyalszóból értsetek,

feltámadt Krisztus értetek, alleluja.” (Húsvéti népének)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Mi vagyunk az ifjak, a gyermekek, Isten gyermekei. Ő visszaadta nekünk lelkünk fiatalságát, boldogságát, örömét. Húsvét üzenete az, hogy örök életünk van Krisztusban, azaz a lelkünk fiatal marad. A test öregszik, az anyagi világ elmúlik, mi magunk is porrá leszünk. „Minden elmúlik, csak a szeretet és művei nem” – tanítja a II. Vatikáni Zsinat dokumentuma. Pontosan azért nem múlik el, mert „a Szeretet maga Isten, és aki a szeretetben marad, az Istenben marad és Isten is őbenne.” (1Ján 4,16)

Semmi más dolgunk nincsen, mint az, hogy erről tanúskodjunk életünkkel, szavainkkal és az ezzel összhangban levő tetteinkel. Ennek a tanúságtételnek az egyik legfontosabb területén, Isten szeretetének a tevékeny, látható szolgálatában állunk mi, karitászosok. Csodálatos, felemelő, megtisztelő megbízatás ez. Az Úr maga hív arra az Egyház megbízatsásán keresztül, hogy legyünk tanúi halálának és feltámadásának. Arra hív, hogy jótetteket vigyünk végbe az Ő megbízásából.

Ez természetesen nem csak ránk, hanem minden keresztény emberre vonatkozik, de mi, ilyen értelemben hivatásosak vagyunk, Isten önkéntesei. Ez nagy megtiszteltetés, de nagy felelősség is. Fokozott a felelősségünk, amikor felvesszük a piros karitászos ruhát, amikor kitesszük a zászlót, amikor az Egyház nevében járunk el.

Ez a mi missziós, evangelizációs módszerünk: a jótetteket nem kell magyarázni, azok önmagukért beszélnek, mindenki megérti őket. Sőt a szeretet forrásához vezetik azokat, akik ezt megtapasztalják. XVI. Benedek pápa így tanít minket: „A legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz az Ige szolgálata. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba… A szeretet soha nincsen készen, nincs befejezve. Ebből ered, hogy minden kereszténynek és legfőképpen a karitatív tevékenységgel foglalkozóknak szüksége van a hitre, az Istennel való találkozásra Krisztusban”.

Munkánkkal azt üzenjük, hogy „Ne a láthatóra, hanem a láthatatlanra fordítsuk a figyelmünket. Mert a látható mulandó, de a láthatatlan azonban örök.” (2Kor 4,19) Így lesz a karitásztevékenység több a szociális ellátásnál és így szolgálhatunk boldogan, így lelhetjük örömünket a szeretetszolgálatban, akár szervezett formában, akár egyénileg, környezetünkben, családunkban.

Így maradhatunk örök fiatalok és éppen ezt akarja a mi Mennyei Atyán, Teremtőnk, Gondviselőnk, Megváltónk: Istenünk, te úgy akartad, hogy néped szüntelenül vigadozzék, mert visszaadtad lelke fiatalságát. Engedd, hogy akik most a fogadott fiúság dicsőségének örvendeznek, a biztos remény örömével várják a feltámadás napját.”  (Húsvét harmadi vasárnapjának kollekta könyörgése)

Hirdetések:

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban április 28-án 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu , Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ | Facebook

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya minden első hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitászosokért. A következő alkalom május 3-án lesz.

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: