106. Csillagok vagyunk.

„Zúgolódás és huzavona nélkül tegyetek meg mindent, hogy kifogástalanok és tiszták legyetek, Istennek ártatlan gyermekei a gonosz és romlott nemzedékben, amelyben úgy kell ragyognotok, mint a csillagoknak a mindenségben. (Fil 2, 14,15)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Sose felejtsük el, hogy nagy a felelősségünk! Csillagok vagyunk ugyanis, Betlehemi csillagok, mert önként vállalt feladatunk, hogy szolgálatunkkal rászoruló felebarátainkat, testvéreinket és egymást is Jézushoz vezessük. Sók vagyunk, akik megízesítik az amúgy keserű életet, hiszen Jézus nélkül minden keserű és reménytelen.

Jézus nélkül megromlik a világunk, a társadalomunk, az életközegünk. Láthatjuk, tapasztalhatjuk, hogy az Isten nélküli világ embertelen világ. A tiszta szív, a tisztaság világít a sötétségben. Ez ad hitelt vigasztaló szavainknak, szolidaritásvállalásunknak, együttérzésünknek. Ezért kaptuk meg kerezstségünkben a hófehér ruhát. Ez a fehér szín a karitász címerünkben is megjelenik.

Mi vagyunk a világ világossága. A Világosság gyermekei, Isten gyermekei vagyunk. Ugyanaz a hivatásunk, mint Keresztelő Jánosnak: „Nem ő volt a világosság, csak tanúságot kellett tennie a világosságról” (Jn 1,8). Azért kaptuk az égő gyertyát keresztelésünkkor, mert az Ige az igazi világosság, mely megvilágít minden embert. A közelgő Gyertyaszentelő boldogasszony ünnep megszentelt gyertyái is Jézus világosságát mutatják. „Íme, ő sokak romlására és sokak feltámadására lesz Izraelben, jel lesz, amelynek ellene mondanak.” (Lk 2,34) Az a dolgunk, hogy a lelkek ne a romlás, hanem az élet, a feltámadás útjára térjenek a mi munkánkkal.

Szüksége van az Úrnak ránk. Nem saját maga miatt, hanem mindnyájunk miatt. Ő ugyanis egybe akarja gyűjteni a nyáját, azt akarja, hogy minden ember boldog legyen, üdvözüljön és eljusson az Ő ismeretére, az Igazság ismeretére. Mi láthatóvá, érzékelhetővé tehetjük a Szeretetet, a láthatatlan Istent.

A hegyen épült várost nem lehet elrejteni (vö. Mt 5,14), és nem is szabad, mert akkor nem találnak oda a lelkek. A templomnak is azért van tornya és azért szól a harang, hogy mindenki lássa és hallja, és ezzel hirdesse, hogy van Isten. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy jótetteinkkel, szolgálatunkkal, szeretetünkkel megmutassuk, hogy Isten jó és szeret minket.

Mindezért nagyon is vonatkozik ránk a figyelmeztetés: ne zúgolódjunk, ha valami nem úgy sikerül, ahogy szerettük volna, ne tartsunk vissza semmit magunkból! Adjuk át magunkat a szeretet cselekedeitenek, ahogy az Úr is átadta Önmagát értünk! Működjünk tiszán és átláthatóan, hogy bízhassanak bennünk! Mindezt tegyük közösségben, az ima és az eucharisztia közösségében, ahol az Úr mindig velünk van! Ha egyikünk ellankad, a másikunk bátorítsa, ha egyikünk elfárad, a másikunk vegye át a terhet!

Csak együtt érhetünk célba és célba is érünk! Ezért van az Egyház egysége, a karitász egysége. Ezért van a címerünkben a kereszt és a Szentlélek lángja! A kereszt az áldozat és a győzelem jele, a láng a szeretet és a lelkesedés tüze. Mi tüzes lélekkel vállaljuk a karitász munkát nap, mint nap, mert tudjuk, hogy az Úrnak szolgálunk és Őbenne gyűzünk.

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban február 3-án szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya 2021. február 1-én hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitaszosokért.

·         Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu , https://www.facebook.com/Szent-Erzs%C3%A9bet-Karit%C3%A1sz-K%C3%B6zpont-272892942722531

·         Előre hirdetjük, hogy február 13-án szombaton 16.00 – 17.30 óra között Dr. Laurinyecz Mihály morál teológus professzor atya tart nekünk ON-LINE lelki előadást a Betegek világnapja alkalmából. Az elárési linket el fogjuk küldeni minden karitász önkéntesnek a régióvezetőkön, a csoportvezetőkön keresztül, illetve a Karitász Egyperceseken keresztül.

·         Nagyböjt első péntekén, február 19-én 15 órai kezdettel Lindmayer Ferenc állandó diakónus, a Budapest-Terézvárosi Szent Család plébánia karitász csoportvezetője KERESZTUTAT vezet a Budapest III. ker. Kórház utca 37. szám alatti Szent József Ház templomában. Kérünk előzetes regisztrációt a részvételhez, mert a közös imádságot a járványügyi intézkedések betartása mellett fogjuk végezni.

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: