Magyar Érdemrend lovagkeresztjéhez vezető út

„Csorba Gábor állandó diakónus karitászigazgatónk október 23-a alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át. Állami kitüntetése közel két évtizedes karitász munka visszajelzése, elismerése.

Már fiatal házasként érezte, hogy szívesen vállalna önkéntes szolgálatot, szeretne jobban kapcsolódni az Egyház életébe. Feleségével akkor a Budapest-Tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya templomban látogatták a szentmiséket, így főtisztelendő Dr. Osztie Zoltán plébános atya buzdítására az állandó diakónusi képzést kezdte meg.

Már háromgyermekes családapaként, 2000. október 1-jén, főtisztelendő Beer Miklós akkori esztergom-budapesti  segédpüspök szentelte fel. Pár évre rá, immár 15 éve, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia egyházközösségének aktív segítőivel a helyi karitatív munkát szervezte újjá: azóta is vezetőként fogja össze a ‘Tevékeny Szeretet’ karitászcsoport aktivitásait.

Szintén 15 évet ölelt fel életében a KÉSZ, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének főtitkári, majd társelnöki pozíciója, de lelkületéhez  mindig is az Egyház karitatív-szociális tevékenysége állt közelebb. Amíg akkori családi kötelezettségei engedték, Gábor a karitászvezetői feladatai mellett éveken keresztül a Belső-pesti karitászrégió vezetését is elvállalta. Tette ezt külön odafigyeléssel a régió első vezetőjének betegsége ideje alatt.

2018. augusztusától Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom – budapesti Érsek bizalmából látja el a Főegyházmegyei Szent Erzsébet Karitász Központ igazgatói munkakörét.

Gábor nemcsak betegeket látogat, lelki beszélgetésekkel erősít, közvetlen kapcsolatban áll segítségre szorulókkal, de ha szükséges bekapcsolódik a segélyek kiszállításába, pl. a tartós élelmiszercsomagok szétosztásába is. …és ami számára a legfontosabb: a tárgyi szükségleteken túl a közösségi programok szervezésével a lelki találkozások, lelkinapok, közös imádságok mind az Egyházban, a Karitászban, és emellett, és ezzel együtt saját családjában is…

Az elmúlt két évben Karitász Egyperces lelki gondolatival erősíti – buzdítja a karitász munkatársakat, valamint egy éve a Mária Rádióban a kéthetente szerdán 10.50-11.25-ig beszél a karitász lelkületről.

Egyházi, és karitász szolgálata mellett végzi már 22 éves múltra tekintő mérnöki, betontechnológiai igazságügyi szakértői vállalkozását, munkatársaiért szintén szociális felelősséget érezve. 

Egyházi, karitász szolgálatát Felesége: Kinga és Gyermekei: Gellért, Júlia, Klára, Bernát, Domonkos egyetértésével és segítségével végzi. Gyermekei szívesen kapcsolódnak be és segítik Édesapjukat az Egyházi szolgálat különféle területein: oltárszolgálat, karitász munka.

A kitüntetéshez a karitász munkatársak közössége nevében ismételten és  nagy szeretettel gratulálunk!”

Categories: