A budapesti Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet templom karitászcsoportjának szolgálata az elmúlt egy évtizedben

„Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.”

/Máté evangéliuma 25, 40/

A Rózsák terén folyamatosan és mindig kiemelten fontos volt a szegények, rászorulók segítése és a karitászcsoport aktívan, tevőlegesen is támogatta a családokat, egyedülállókat. 2013 februárjától Márton Andrea szociológus végzi a karitászcsoport önkéntes vezetését a Rózsák terén. Korábban Fodor Margit néni látta el hosszú évekig nagy lelkesedéssel ezt a feladatkört.

A cikk megírását a Pápa látogatás ihlette, hiszen nagy megtiszteltetés érte templomunkat, hogy 2023. április 29-én meglátogatta a Ferenc pápa. Köszönet és hála van szívünkben.

Visszatekintés:

Az elmúlt egy évtized nagyon sok kihívással volt teli: gazdasági válságok, kovid járvány, háború, menekült hullám, migrációs válság… Ez sok-sok kihívást jelentett a Rózsák terei plébánia karitászcsoportjának is. Szolgálataink az elmúlt években: 

Évente legalább két alkalommal segítjük tartós élelmiszercsomaggal a rászorultakat, egyedülállókat, nagycsaládokat, karácsonykor és húsvéti időben.

Az élelmiszeradományozás szinte folyamatos: osztottunk Bonduelle termékeket, majonézt, margarint, almát, burgonyát, fagyasztott kacsát, sajtot, joghurtot, sőt jégkrémet is.

Minden évben kiemelt programunk a Béres cseppek kiosztása is, ezzel is tudjuk segíteni a betegeket.

Bekapcsolódunk folyamatosan országos központunk a Katolikus Karitász támogatási projektjeibe, így a beiskolázási, a dm pelenka- továbbá a lakhatást segítő programokba, és az élelmiszermentésbe. A dm pelenka programból közel 40 család gyermeke kapott félévnyi pelenkatámogatást. 2014-ben közös pelenkaadományozási akciót szerveztünk alpolgármester asszonnyal. Lakhatást megőrző támogatást 18 kérelmezőnk kapott. Szoros együttműködésben állunk az önkormányzattal, családsegítővel, és plébániánk területén lévő családok átmeneti szállójával.

Élelmiszermentésből 1,5 éven keresztül hetente pékárut osztottunk rászorulóknak alkalmanként 25-30 családnak, kukoricakonzerv és egyéb más élelmiszerek adományozása mellett.

Rendszeresen gyűjtöttünk tartós élelmiszert a Magyar Élelmiszerbank által nyújtott lehetőségekből, továbbá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett nagyböjti élelmiszergyűjtésekben is részt vettünk.

A 10 év alatt 8 családos karitásztábort, és 8 napközis karitász tábort szerveztünk. A családos táborokban 65 család és 230 fő vett részt. A napközis táborokban alkalmanként 40-55 fő, összesen 440 fő gyermek vett részt.

Folyamatos volt a kapcsolattartás a Szent Erzsébet Karitász Központtal is, és éltünk egyházmegyei központunk által nyújtott támogatási lehetőségekkel is a hozzánk forduló rászorulók érdekében. A táboroztatás, iskolakezdési hozzájárulás mellett Dr. Erdő Péter bíboros úr által elindított gyógyszertámogatási programból éves szinten állandó támogatásban 4 főt segítünk, és egyedi krízistámogatásban összesen 20 személy kapott segítséget. Önkénteseink szívesen kapcsolódnak be központi segélyakciókba, így pl. a „Gyermekek a gyermekekért” karácsonyi ünnep előkészületeibe, mely alkalomra javaslatot is küldünk támogatandó gyermekekről.

2018 karácsonya előtti erdélyi segélyszállítmányunkat is az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központjával együttműködésben valósítottuk meg, ahogy tavaly február óta a Központ által megszervezett 11 segélyszállítmányból 9 alkalommal mi is részt vettünk az adományok célba juttatásában a kárpátaljai menekültek, és otthon maradottak megsegítésében. Csoportunk önkéntesei ügyeletet vállaltak a Keleti pályaudvaron, és a tranzitzónában is.

Jelentős esemény minden évben az Szent Erzsébet napi búcsú is. Ekkor mindig Szent Erzsébet kenyeret készíttetünk, melyet megáldanak és templomunk védőszentjének példáját felmutatva önkénteseinkkel kiosztjuk a szentmisék végén.

A tárgyi adományozás mellett lényeges a lelki programok szervezése, és az ezeken való részvételünk. Az elmúlt egy évtizedben minden évben legalább két karitász szentmisét tartottunk élő és elhunyt karitász munkatársakért, családtagokért, rászorulókért. Egyik jelentős alkalom február 11-hez a Betegek világnapjához, a másik alkalom Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódik november 19-én.

Két alkalommal is házigazdái voltunk a Főegyházmegyei Karitász lelki programjainak: 2019-ben és 2022. március 5-én.

Kiemelten fontos számunkra munkatársaink képzése: így részvételük a szociális-karitatív alapképzésen, idősgondozó tréningen, lelkinapokon, és ugyanígy a számítógépes alapfokú tanfolyamon. Különösen büszkék vagyunk, hogy karitásztagunk Csaba Jánosné Judit 2021-ben Caritas Hungarica díjat vehetett át.

„Szent Erzsébet fiatal királylány, édesanya és feleség, akinek életét szemlélve feltűnik a mértéktartás erénye, az arányok jó felismerése, mély Jézusra figyelő és követő hite, a szeretet erényének és hivatásának folyamatos megélése és abban való növekedés, fejlődés. Az irgalmasság és igazságosság erényének gyakorlása. S ezek olyan tulajdonságai személyiségének, amelyek korunk embere és a hívő keresztény számára is eszmény és követendő példa…

…Erzsébet követendő példa az élete, a szeretet cselekedetei miatt is. Megosztotta vagyonát a szegényekkel, lehajolt a betegekhez, mert irgalom volt a szívében. Mai szóval szolidáris volt. S bár Erzsébet e fogalmat nem ismerte, a szívében ott volt ez, bizonyítják a róla fent marad források, és a csodák amelyek élete során történtek. A karitász, a gyakorlati szeretet kiemelkedő szolgálója volt…” Részletek Soós Károly diakónusunk 2022. november 19-i Szent Erzsébet ünnepi beszédéből

Szent Erzsébet szolgálata segítette az egyházat abban, hogy létrehozza a szolidaritás intézményét. Nagy példával jár előttünk, és az Ő nyomdokaiban járni nagy megtiszteltetés és feladat.

Márton Andrea

karitász csoportvezető

Budapest – Rózsák tere

Categories: