2019. augusztus 26. hétfő

Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Szenvedélybeteg-segítő Lelki Központ

Honlap: www.kaszlelkikozpont.hu

 

 

Az Orvosmissziót a Kárpátalján és Délvidéken orvosi ellátás nélkül élő szórvány magyarság körében önkéntesként végzett áldozatos szolgálatáért, a szűrővizsgálatok és a szükséges gyógykezelések szervezéséért, és a fiatal magyar orvosjelöltek önkéntességre neveléséért Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere tüntette ki.

A díjat Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár adta át dr. Vojcek Lászlónak, a Budai Irgalmasrendi Kórház nőgyógyászati osztálya főorvosának, az orvosmisszió vezetőjének. Az államtitkár beszédében kiemelte: a misszió tagjai Kárpátalján és Délvidéken nehéz körülmények között élők orvosi ellátását biztosítják. Önként végzett munkájukkal ők is példát mutatnak, olyanokat támogatva, akik máshonnan nem kapnak segítséget.


A Katolikus Karitász 2015-ben indította el kórházmisziós programját, annak érdekében, hogy támogassa Kárpátalján – Ungváron, Munkácson és Beregszászban – a gyermekkórházak működését és ezáltal az orvosi ellátás fejlesztését. A betegellátás és rehabilitáció fejlesztésére az elmúlt években több mint 10 millió forintos támogatást biztosított a segélyszervezet többek között életmentéshez szükséges oxigénkoncentrátorral, a fiziológiai osztály felújításával, műtőlámpával, korszerű infúziószabályozó készülékkel, orvosi eszközökkel, gyógymedencével, fogorvosi székkel és eszközökkel, betegszobák bebútorozásával, fürdőszoba felújítással.

Ezen segélyprogramok során szerzett tapasztalatok, az orvosi ellátáshoz jutás nehézségei miatt merült fel a Karitász vezetőségében, hogy nem elegendő az egészségügyi intézmények támogatása, hanem konkrét orvosi segítségre is nagy szükség van mind Kárpátalján, mind Délvidéken. A városoktól messzebb található településeken szórványban élő magyarság számára szinte elérhetetlen a szakorvosi ellátás. Számos településről 150-170 km-t kell megtenni az orvosi rendelőig olyan utakon, amelyek miatt egész napos elfoglaltságot jelent egy szakorvos felkeresése.

Dr. Vojcek László főorvos segítségével 2017 őszén egy 4 főből álló orvoscsapat indult útnak Kárpátaljára, hogy közel 100 gyermek szűrővizsgálatát lássák el Gyertyánligeten egy hétvége alatt. Az akkor mozgásszervi, fogászati, szemészeti szűrésből és gyermeknőgyógyászati tanácsadásból álló vizsgálatok eredményei igazolták a szervezet tapasztalatait. A legtöbb gyermeknek volt valamilyen rendellenessége: rossz látás, bokasüllyedés, gerincferdülés, lyukas, helytelenül ápolt fogak. Ezek mindegyike komoly fejlődési rendellenességet okozhat, veszélyeztetve az egészséges felnőtté válást, sőt a szemüveg hiánya sok gyermek tanulási képességét is nagymértékben rontja. A tartásjavító tornák megtanulása, a helyes fogápolás elsajátítása, szemüveg vagy talpbetét használata, vagy egy hosszabb gyógykezelés óriási segítséget jelent a gyermekek számára a fejlődésben. Az orvosok által jelzett szükséges gyógyászati segédeszközöket a Katolikus Karitász biztosítja is a gyermekeknek. Az orvosmissziós csoport az elmúlt egy év során több mint 2000 gyermek és felnőtt vizsgálatát és egészségügyi tanácsadását végezte el és segítségükkel több mint 600 gyógyászati segédeszköz készült el.

Egy év alatt az orvosmisszióhoz több mint 15 orvos csatlakozott, akik mindegyike önkéntesként, alkalmanként több száz km-t utazva, szaktudása mellet szabadidejét, hétvégéjét, sok esetben a szabadságát ajánlja fel a kisebbségben élő, rossz egészségügyi állapotú és nehéz anyagi körülmények között élő magyarság támogatásáért.

Az orvoscsoport az áldozatos és ugyanakkor eredményes karitatív és egészségügyi feladatai mellett nagy hangsúlyt fektet a fiatal orvosjelöltek önkéntességre nevelésére és a missziós feladatok jövőjének biztosítására is.

2018 tavaszán dr. Koroknai András önkéntes ortopéd szakorvos kezdeményezésére medikusok is csatlakoztak a misszióhoz. Így a gyermekek mellett már a felnőttek számára is elérhetővé váltak alapvizsgálatok: EKG, vércukor és vérnyomás mérés, táplálkozási, életviteli tanácsadás. Az orvoscsoport közösségszervező munkájának köszönhetően már több mint 25 főből álló 4-5. éves orvostanhallgató csapat szintén önkéntesként vállalja a szolgálatot és folyamatosan jelentkeznek új érdeklődők. A szűrővizsgálatok szükségességét látva az orvosok és medikusok folyamatosan terjesztik szakmai körökben a misszióhoz való csatlakozás lehetőségét, így mára havi rendszerességgel indul útjára egy-egy csapat. Az orvosokból, medikusokból, ápolókból és egyéb önkéntes segítőkből álló csapat rendszeresen találkozik az utazásokon kívül is, ahol értékelik a missziós alkalmakat, tervezik a következő utazásokat és közösségi programokat szerveznek.

Az elmúlt év alatt 15 alkalommal végzett szolgálatot a misszió Kárpátalján 9, Délvidéken pedig 4 településen. Az Orvosmissziós csoport tervei szerint évente visszatérnek minden településre, hogy kontrolálják a gyermekek fejlődését, a kapott tanácsok betartását, a szükséges gyógyászati segédeszközök cseréjét és felmérje az újabb jelentkezők egészségügyi állapotát.Katolikus Karitász

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Szent Erzsébet Karitász Központ 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. fem/1. Telefon: +36 1 351-1977 E-mail: szenterzsebet.karitasz@t-online.hu OTP Bank 11706016-20468198