2019. augusztus 26. hétfő

Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Szenvedélybeteg-segítő Lelki Központ

Honlap: www.kaszlelkikozpont.hu

Elindult a Karitász adventi segélyprogramja

Sajtótájékoztatóval és adományok átadásával indult a Katolikus Karitász „Tárjátok ki szíveteket!” mottóval meghirdetett adventi segélyakciója november 25-én Budapesten, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia közösségi termében.

Az ünnepi esemény kezdetén Anducska-Kemény Zente mondta el Túrmezei Erzsébet Pótvizsga szeretetből című versét.

Ezt követően Écsy Gábor, a Karitász igazgatója elmondta: a nélkülözőkért indított ünnepi összefogásnak kettős célja van: ünnepé tenni a karácsonyt és könnyebbé tenni a hétköznapok terheit. Meleg otthont biztosítani téli ruhákkal, kályhákkal és tűzifával, élelmiszert vinni a családoknak, hogy ne üres asztalnál kelljen megélni a karácsony, közös ünnepségre hívni a magányos és szegény körülmények között élő időseket.

A Katolikus Karitász évről évre meghirdeti adventi adománygyűjtését. A kampányt szimbolizáló nyitott tenyérben tartott hóból formált szív azt jelképezi, hogy kezünkben van a lehetősége a segítségnyújtásnak. Szívünk kitárásával felmelegíthetjük mások hideg otthonát, ünneppé tehetjük küzdelmekkel teli napjait. A szeretet kézzel foghatóvá válhat, ha olyat adunk másnak, ami örömet okoz neki, ami kisegíti a bajból, vagy ha egyszerűen csak megajándékozzuk és megélheti, hogy nincs egyedül.Az akció keretében több országos program zajlik karácsonyig.

  • Számos helyen osztanak egész télen meleg ételt, forró teát, téli ruhát, takarókat a hajléktalanoknak és krízis helyzetben élőknek. Budapesten december 3-tól minden hétköznap lesz ételosztás az egyik hajléktalan szállón.
  • Több száz családot támogatunk kályhával és igény szerint tűzifával nem csak hazánkban, hanem határon túl is.
  • Idén először indult el országosan az Angyalbatyu ajándékgyűjtő akció, amely során nehéz sorsú gyermekeknek lehet ajándékcsomagot készíteni és leadni számos gyűjtőponton. Az ajándékcsomagokat a Karitász önkéntesek juttatják el az országos hálózaton keresztül több tízezer gyermeknek. Bővebb információ: www.angyalbatyu.hu
  • Az „Egymillió csillag a szegényekért” szolidaritási akció idén december 2-án Pécsen indul majd és az egy hét során több mint 300 település kapcsolódik be a programsorozatba. A záró rendezvénynek december 9-én Kaposvár ad otthont. (A hét kiemelt programjairól hamarosan bővebben is olvashatnak honlapunkon.)

 

Az adományok mellett az önkéntesek személyes törődése, a közös ünnepségek azok, amelyek valóban elhozzák majd a kis Jézus születésének örömét a magányosoknak. E műsorokat szimbolizálandó Navratil Andrea népdalénekes varázsolta a terembe pillanatra a karácsony örömét, közös énekléssel zárva műsorát.

Csorba Gábor, a Szent Erzsébet Karitászközpont igazgatója, a plébánia karitászcsoportjának vezetője az önkéntesek munkájáról, az akciók gyakorlati lebonyolításáról beszélt, elmondva, hogy a 16 egyházmegei központ, 880 karitászcsoportjának mintegy 10000 önkéntes végez segítő szolgálatot egész évben. A belvárosi plébánia karitászcsoportja több mint tíz éve működik és közel 100 családdal áll kapcsolatban egész évben.

 

Zagyva Richárd elmondta, az akciókba több módon is be lehet kapcsolódni:

  • a 1356-os adományvonal hívásával
  • pénzadományokkal – online vagy banki utalással
  • tárgyi adományokkal, angyalbatyuval a kijelölt gyűjtőpontokon és minden egyházmegyei karitász központban

A segélyszervezet ezen túl november 23. és december 23. között Budapesten a Szent István-bazilika előtti téren és november 30. és december 6. között a Vörösmarty téri adventi vásáron is adománypontot működtet.

A sajtótájékoztató végén élelmiszercsomagokat vehettek át a meghívott plébániai családok, és téli ruhákból válogathattak. 

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Szent Erzsébet Karitász Központ 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. fem/1. Telefon: +36 1 351-1977 E-mail: szenterzsebet.karitasz@t-online.hu OTP Bank 11706016-20468198